Met het schaamrood achter mijn oren plaats ik vandaag dan weer eens eindelijk een koolhydraatarm recept. Het is alweer een héle tijd geleden. Het is zo dat ik meestal een foto op Instagram plaats en de tekst en hashtags er eventjes onder zet. Vervolgens heb ik het zo ingesteld dat het automatisch op mijn Facebookpagina wordt geplaatst. Hoe handig en snel…
Een recept op DKR plaatsen is wel even een ander dingetje. DKR rekent al vanaf het begin (lees 2014) bij elk recept, voor elk ingrediënt uit wat de koolhydraten zijn en plaatst deze vervolgens hier bij het recept. Het is wat extra werk maar dan heb je ook wat. Je weet precies de hoeveelheid koolhydraten per ingrediënt. Tevens staat erbij hoeveel koolhydraten het gehele recept per persoon bevat. Mocht het dan te veel voor je zijn dan kun je overwegen de hoeveelheid van een ingrediënt op gevoel te minderen, te vervangen voor een alternatief of weg te laten. Dankbare mailtjes van diëtisten, die hier de meerwaarde van zien en mijn website dan ook aanbevelen aan hun cliënten met o.a diabetes, heb ik al vaker mogen ontvangen.
Maar nu over naar het gerecht…
Courgettes, kipgehakt, champignons, ontbijtspek, dragon en slagroom. Dat klinkt toch verrukkelijk in de oren, – dan kan ik dat achter mijn oren hopelijk wel weer vergeten- want eenmaal dit gerecht gemaakt dan wil je het vaker op tafel zetten.
De combi van dit recept maakte ik naar aanleiding van een eerder recept wat ik nog laat in de avond verzon en hier in 2019 plaatste en het feit dat ik dragon zo’n heerlijk kruid vind en daarom de saus deze keer, heel simpel, zelf maakte.
Ja en het uitgebakken ontbijtspek is gruwelijk lekker hierbij.
Ik zou zeggen, inslaan die boodschappen, wel met mondkapje en starten maar!
Courgetteschotel in dragonsaus

Door december 19, 2021
Geplaatst:- KHD: 15 khd per portie (9 Porties)
- Voorbereiden: 60 minuten
- Kooktijd: 30 minuten
- Totaal tijd: 1 uur 30 minuten
Deze ovenschotel is heerlijk voor als je veel eters hebt. Gezien de lockdown heeft DKR nog 7 porties van ruim 500 gram in de diepvries geparkeerd. Zo hebben we iets op voorraad voor de komende weken, wel zo handig!
Ingrediënten
- 1600 gram kipgehakt 0,0 khd
- 1250 ml slagroom 35,0 khd
- 600 gram ontbijtspek 1,2 khd
- 15 teentjes Carbonell Jumbo knoflook uit glas 3,9 khd
- 1200 gram courgettes 37,2 khd
- 3 kuiltjes in je handen met dragon 1,0 khd
- 450 gram geraspte, 30+ kaas 7,2 khd
- 1 eetlepel paprikapoeder 1,0 khd
- naar smaak peper 0,4 khd
- 1 eetlepel kerriepoeder 1,0 khd
- naar smaak zout 0,0 khd
- 1 eetlepel chili-garlic kruiden 1,0 khd
- 1 kg kastanjechampignons 43,0 khd
- 1 zakje Pardanosnippers 0,0 khd
- 2 kuiltjes in je handen met bieslook 1.0 khd
Bereiding
Rul het kipgehakt in een grote braadpan samen met de geperste knoflook en de kruiden. Bewaar de dragon voor de saus.
- Bak de plakken ontbijtspek naast elkaar, in een hapjespan totdat ze bruin zijn en laat de spek die klaar is telkens op een nieuw stuk keukenrol uitlekken. Hier ben je wel even een tijdje mee zoet.
- Om dit proces te versnellen omdat het een grote hoeveelheid is, kun je ook de oven op 200 graden zetten. Leg aluminiumfolie op een ruime bakplaat en een rooster erop. Laat het ontbijtspek op het rooster 10 min garen. Het vet druipt op de aluminiumfolie dus daarna heb je lekker snel weer alles schoon.
- Was en snijd de courgettes in dunne plakken, Je krijgt dan zeker 35 plakjes uit 1 courgette. Bak de plakken in wat olijfolie aan beide kanten goudgeel en zet ze apart.
- Doe er tussendoor kruiden naar wens op. Ik gebruik hier een draaimolen chili-garlickruiden voor maar het kan natuurlijk ook met andere kruiden. Als je maar niet teveel zout gebruikt want dit zit al in het ontbijtspek.
- Doe de dragon in de slagroom, roer en verdeel het over het gerecht.
- Neem een grote ovenschaal van minimaal 38 x 30 cm en vet deze in. Begin de schaal te vullen met het kipgehakt, daarna de courgetteplakken en de champignons. Doe 1 zakje geraspte kaas over het geheel.
- Strooi de overige geraspte kaas over het gerecht.
- Als laatste verdeel je de uitgebakken spek op het geheel en top je het af met de Pardanosnippers.
- Zet de ovenschaal voor 30 minuten in het midden van de oven. Klaar, dan eet smakelijk!
- Daarna kun je het gerecht in porties van 500 gram verdelen in bakjes. Ik heb hier aluminium schaaltjes voor gebruikt die ik nog in de DKR kast had staan. Ben wel nog even naar de Action gefietst voor wat grotere zakken om het in te vriezen.