Groente levert weinig koolhydraten en veel voedingsstoffen waaronder voedingsvezels. Daardoor is groente goed voor het houden van een gezond gewicht. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagd het risico op chronische ziekten. Het advies is om 200 gram groente per dag te eten.
Was groente altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen.
De top 10 van de meest gekochte groenten
- Sla
- Tomaat
- Komkommer
- Paprika
- Roerbak-/wok-/stoofgroenten
- Champignon
- Sperzieboon
- Witlof
- Wortel
- Bloemkool
Bewaren
Het is aan te raden verse groente niet langer dan 2 tot 5 dagen te bewaren. Dan blijven de voedingstoffen behouden. Voorgesneden groenten kunnen het beste dezelfde dag worden gegeten. In de groentewijzer van het Voedingscentrum staat onder meer de houdbaarheid per soort aangegeven. Vruchtgroenten als tomaat, paprika en komkommer kunnen bijvoorbeeld beter niet in de koelkast worden bewaard, want dan treedt er koudebederf op.
Bron: Voedingscentrum
Vitamineschoteltje Recept

Door oktober 12, 2014
Geplaatst:- KHD: 13,6 khd per portie (3 Porties)
- Voorbereiden: 35 minuten
- Kooktijd: 40 minuten
- Totaal tijd: 1 uur 15 minuten
Groente levert weinig koolhydraten en veel voedingsstoffen waaronder voedingsvezels. Daardoor is groente goed voor het houden van een …
Ingrediƫnten
- 400 ml pastasaus sugo di pomodoro con olive 14 khd
- 350 gram kipfliet a la minute 0,0 khd
- 200 gram broccoli 4,0 khd
- 150 gram verse spinazie 0,9 khd
- 150 gram geraspte kaas 3,0 khd
- 100 gram prei 4,0 khd
- 100 gram peultjes 7,1 khd
- 100 gram kastanjechampignons 0,3 khd
- 70 gram paprika rood 3,2 khd
- 5 gram peper 2,5 khd
- beetje zout 0,0 khd
- 5 gram kerriepoeder 1,8 khd
Bereiding
Vet een ovenschaal licht met olijfolie in.
Was de benodigde ingrediƫnten en zet deze klaar.
Snijd de -kipfilet a la minute- klein en bak deze met wat olijfolie in de wokpan. Zet deze apart.
Bak de gesneden prei en de verse spinazie in het vet van de wokpan gaar.
Blancheer de broccoli en de peultjes 3 minuten in een beetje zout en zet apart.
Bak de paprika en de kastanjechampignons aan. Voeg wat peper, zout en kerrie toe.
Zet de geraspte kaas klaar.
Bouw het gerecht in laagjes op. Begin met de prei en de spinazie. Dan de helft van de kipfilet. Vervolgens de helft van de saus en dan de broccoli en de peultjes.
Als laatste de overige kipfilet, de paprikastukjes, de champignons en de overige pastasaus. Dek het geheel af met de geraspte kaas en zet het voor 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.